Το μέλι είναι ακατέργαστο προϊόν μιας επίπονης φυσικοχημικής διαδικασίας και μια πλήρης τροφή. Μόνο 23 θερμίδες (κουταλάκι του τσαγιού) χωρίς αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη. Αν και δεν είναι κύρια πηγή βιταμινών είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
Η χημική σύνθεση μελιού είναι:
Υδατάνθρακες
Νερό
Οργανικά οξέα
Ένζυμα
Πρωτεΐνες
Μεταλλικά και άλλα στοιχεία
Λιπίδια
Βιταμίνες
Πτητικά συστατικά
Συστατικά που επηρεάζουν το χρώμα
Υδρόξυ-μέθυλο-φουρφουράλη
Άλλα συστατικά (σπόρια, μυκήτων, κομματάκια κεριού)
Μέλια μελιτώματος : Πεύκο, Έλατο, Βελανιδιά
Ανθόμελα : Θυμάρι, Καστανιά, Πορτοκαλιά, Ερείκη, Βαμβάκι, Ηλίανθος, κλπ.
Πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία είναι τα δασόμελα.
Honey is a completely raw product of an arduous physicochemical process and a complete food source. Only 23 calories per tea spoon without raising the glycemic level. Although not a main source of vitamins, it is rich in minerals.
The chemical composition of honey is:
Carbohydrates
Water
Organic acids
Enzymes
Proteins
Minerals and other elements
Lipids
Vitamins
Volatile components
Ingredients that affect colour
Hydroxy-methyl-furfural
Other ingredients (spores, fungi, wax pieces)
Honeydew honeys: Pine, Spruce, Oak
Flower honeys : Thyme, Chestnut, Orange, Heather, Cotton, Sunflower, etc.
Forest honeys are richest in minerals.